luni, 26 ianuarie 2015

                              ORACOLUL DIN DELFI


           Atmosfera prezenta si azi la Delphi este de mister. Oracolul i-a prezis lui Filip ca ochiul cu care s-a uitat prin gaura cheii ca sa-si vada pe ascuns nevasta ii va fi scos in viitor. Ceea ce s-a si intamplat in cursul unei lupte! Care o fi oare morala? Ca nimeni sa nu-si mai spioneze nevasta, cred eu. In definitiv tot o femeie transmitea raspunsurile oracolului.
In rest, oracolul a fost destul de confuz. Din acest motiv sau din altele, Filip nu s-a mai apropiat de sotia sa si relatiile lor s-au racit repede.
          De altfel el avea obiceiul ca la fiecare betie pe care o tragea cu nobilii macedoneni sa isi mai aleaga cate o noua „nevasta” sau cate un iubit. Ceea ce pare a-i fi fost fatal mai tarziu, cum vom vedea. Dar oracolul nu a raspuns clar la intrebarea lui daca Alexandru este fiul lui sau fiul lui Zeus, cum banuia el! Cred ca oracolul isi pazea propria piele in aceasta privinta.
Putem sa ne imaginam ca in acest context de credinte, ideea de mai tarziu ca o femeie pamanteana a avut relatii sexuale cu un zeu (suprem, evident) nu a mai parut exotica sau ridicola. Terenul pentru „fiul lui dumnezeu”, care urma sa vina, era deja pregatit de greci!
                                                                                                                 postat de Eliza Dalvaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu