luni, 26 ianuarie 2015

         ALEXANDRU SI FAMILIA SA

   

           Mama lui Alexandru, Olimpia, nu era de origine macedoneana ci era grecoaica din Epir. Pe atunci Epirul era situat aproximativ in aceeasi arie geografica ca si Albania de azi. De fapt sudul Albaniei mai are inca o majoritate greceasca si azi, fiind numit Epirul de Nord in prezent si este disputat de Grecia cu Albania.

             Dupa istorici, ea a fost o femeie apriga, extrem de neconventionala, cu ambitii dinastice foarte puternice si cu interese oculte, crezand in „viata viitoare” si farmece. Sotzul ei, regele Filip al doilea, a luat-o in casatorie cand ea avea 20 de ani, iar el 28. Dar foarte curand, dupa conceperea lui Alexandru, el a inceput sa se sperie de propria lui sotie, pe care a surprins-o odata, dormind cu un sarpe mare in pat!
             Probabil ca nu a fost singurul barbat care sa se sperie de o asemenea femeie care doarme cu serpi in pat! Numai ca el avea motive de spaima diferite de cele pe care le-ar fi avut un barbat aflat intr-o situatie similara in zilele noastre.

          „Oare nu cumva ea este si preferata lui Zeus?”- s-a intrebat el. „Nu cumva sunt rivalul unui zeu, la mana ei?” Deoarece toata lumea stia ca Zeus, cand l-a rapit pe baiatul Ganymede si l-a facut iubitul si paharnicul sau personal in Olimp, s-a transformat intr-un vultur, ca sa poata sa il rapeasca, lui Filip ii era frica de eventualitatea ca sarpele nevestei ar fi tot…Zeus, intr-o versiune noua! De remarcat ca grecii nici nu concepeau ca zeii lor sa nu aiba nevoie de paharnici care sa le toarne vinul in cupe, intr-atat iubeau ei vinul! (Grecii, nu zeii lor, evident!). Intrebarea se cerea a fi lamurita, ceea ce l-a facut pe Filip sa nu piarda nici o zi fara sa-l afle. Astfel ca el a mers in graba mare la Oracolul din Delfi, ca sa intrebe oracolul despre natura nevestei sale.        

              
                                                                  

                                                                   postat de Eliza Dalvaru 

Un comentariu:

  1. Thank you for this very good site, really a mix of good and interesting ideas. Above all, keep it up. Good luck
    Regards

    Voyance rapide en ligne

    RăspundețiȘtergere