vineri, 26 decembrie 2014

BATALIA DE LA GAUGAMELA

BATALIA DE LE GAUGAMELA


            Atacul carelor de luptă persane în Bătălia de la Gaugamela de Andre                                                                  Castaigne (1898-1899)


         Aceasta lupta a avut loc pe 1 octombrie 331 in. Chr. si a fost una dintre bataliile decisive ale lumii. A fost dusa intre Alexandru Macedon si Darius al III-lea al Persiei, terminandu-se cu victoria Macedoniei, provocand, astfel, prebusirea Imperiului Persan.
          Alexandru Macedon a pornit o campanie de cucerire a Imperiului Persan. După Batalia de la Issos din anul 333 in.Chr. el a cucerit coasta estică a Marii Mediterane și Egiptul. După aceste cuceriri a avansat prin Siria spre inima Imperiului Persan. Alexandru a traversat apoi fluviile Tigru și Eufrat fără nici un fel de opoziție. Darius era ocupat în tot acest timp cu pregătirea unei mari armate formată din soldați din toate colțurile imperiului. El a plănuit să se folosească de număr pentru a-l zdrobi pe Alexandru, unii istorici contemporani evenimentului vorbind de o armată de peste 100.000 de soldați. De asemenea Darius a ales un teren plan pentru bătălie, pentru a se putea folosi de această superioritate numerică și pentru a-i limita lui Alexandru alegerile tactice.Alexandru și-a așezat tabăra pe malul râului Bulemus și a înaintat împreună cu oamenii săi, transportând doar echipamentele și proviziile pentru câteva zile. Macedonenii au ajuns la Gaugamela în după amiaza zilei de 30 septembrie. Alexandru a dorit inițial să îi atace pe perși imediat după ce au ajuns, dar generali s-au opus. De asemenea, generalii lui Alexandru au propus un atac de noapte, pentru a diminua avantajul numărului. Alexandru nu a acceptat, motivând că aceasta ar fi o victorie furată. În aceste condiții macedonenii s-au odihnit în noaptea dinaintea luptei, în timp ce perșii temându-se de un atac de noapte au rămas în veghe.
           Bătălia a început prin ordinul dat de Alexandru falangei de a ataca centrul liniei persane. Macedonenii au înaintat sub un unghi de 45 de grade, probabil pentru a ademeni cavaleria persană.Fiind amenințat direct, Darius părăsește câmpul de luptă, cauzând o derută totală în rândul oștenilor săi. Și-au pierdut viața peste 40.000 de perși, în timp numai câteva sute de macedoneni au căzut victime. Alexandru Macedon renunță la urmărirea lui Darius, deoarece flancul drept al armatei sale se afla în dificultate.



                                 
                                                                         TACTICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu