miercuri, 11 iunie 2014

                         NOUTATI
ZARGIDAVA~ REVISTA DE ISTORIE
XII

      SUMAR:
NICHITA ADANILOAIE, Aniversarea a 200 de ani de la nasterea lui Eudoxiu Hurmuzaki
MIRCEA PETRESCU-DIMBOVITA, Unele consideratii in legatura cu formarea si activitatea de arheolog a dr. Eugen Comsa
SEVER DUMITRASCU, Amintiri despre Iulian Antonescu
      ISTORIE:
LIVIA LILIANA SIBISTEANU, Aerul, eterul vantul- elemente primordiale. Reprezentari, simboluri, credinte si ritualuri
IOAN VASILIU, Piese de bronz preistorice din colectiile de istorie Onesti
SEVER DUMITRASCU, FLORIN SFRENGEU, Opinii cu privire la atelierele de olarie din epoca romana
ALEXANDRU BARNEA, Vestigii paleocrestine din secolul al IV- lea la Dunarea de Jos
IOAN MITREA, Comunitatea rurala crestina din secolele V-VII de la Davideni- Neamt
STEFAN OLTEANU, Structura social- politica a comunitatilor satesti nord- dunarene dupa “retragerea aureliana”, in viziunea lui Dimitre Cantemir si Nicolae Iorga si in lumina cercetarilor recente
ALEXANDRU ZUB, Spiritul haretian in cultura romana
ION AGRIGOROAIEI, Marea Unire si unificarea
GHEORGHE I. FLORESCU, Nicolae Iorga si America
CORNELIU CIUCANU, Alegerile parlamentare din decembrie 1937: rezultate, semnificatii, consecinte
ELENA MIHAELA PRISACARIU, Parohia “ Sf. Spiridon” in documente de arhiva
GH. BUZATU, Mihai Antonescu si interesele Romaniei ( 1940- 1944)
IOAN SCURTU, Mass media occidental si diabolizarea regimului Ceausescu
VIRGIL MIHAILESCU- BIRLIBA, Epistole istorice (III)
ALEXANDRU POPA, SERGIU MUSTEATA, HANS-ULRICH VOSS, Prosperctiuni magnetometrice in Republica Moldova: rezultate si perspective ale unui proiect stintific moldo- german
       RECENZII SI NOTE:
Un moment rupestru din zona Buzaului ( ALEXANDRU ZUB)
ROXANA MUNTEANU, Inceputul bronzului mijlociu in depresiunile marginale ale Carpatilor Orientalii (VASILE DIACONU)
COSTIN CROITORU, Roman Discoveries in the East Carpathian barbaricum ( DAN GH. TEODOR)
IOAN MITREA, Din arheologia si istoria Moldovei in primul mileniu crestin( LILIANA TROFIN)
ION AGRIGOROAIEI, Basarabia in acte diplomatice 1711- 1947 ( ADRIAN HORODNIC)

Piese  de bronz preistorice din colectiile Muzeului de Istorie Onesti

         Abstract: the paper presents new bronze objects from the collections of the Municipal Museum of history. First, there are a stocketed axe of Transylvanian type discovered from the area of Onesti. It is dated  to Ha a period and present close parallels to hoards of Transylvania. Dimensions: length= 118 mm, width= 35 mm, maximum width of the blade= 53 mm, weight= 390 g.
           The second is a socketed axe of Transylvanian typ discovered a Borzesti. From a typological point of view, can be subsumed under the typ A- subtype A2, Eastern Transylvanian version of the socketed axe in Mircea Rusu’s classifications of the Transylvanian socketed axe and may be dated to Br.D- Ha A 1 period. Dimensions: length = 125 mm, width= 43mm, maximum width of the blade= 41mm, weight= 410 g.
          Keywords: Moldova, Bronze Age, socketed axe.
          
           Municipiul Onesti, este situate in depresiune Tazlau-Casin, cunoscuta  si sub denumirea de depresiunea Onesti, cel mai sudic compartiment al Subcarpatilor Moldovei, la inluenta raului Trotus cu Oituzul, Casinul si Tazlaul.
Putinele vestigii arheologice cunoscute de pe actualul teritoriu administrative al localitatii, ne determina sa punem In circuitul stintific o piesa din bronz, fara specificarea exacta a punctului in care a fost descoperita, donate Muzeului Municipal de Istorie in anul 1980 de catre Catrintaru Ramona, la aceea vreme eleva la Scoala generala nr. 8 din Bacau.
         Piesa pe care dorim sa o prezentam, face parte din categoria asa-numitului celt de tip transilvanean, conform tipologiei elaborate de catre M. Rusu, care a stability cele trei tipuri principale.
          Celtul are forma zvelta, cu fetele inguste avand marginile ridicate. Orificiul pentru fixarea cozii, oval in sectiune, are marginea dreapta si profilata, cu o mica stirbitura, produsa probabil de catre descoperitor.
           Este prevazut cu o urechiusa trasa direct din buza si indoita de la mijloc. Corpul drept se latest usor catre taisul arcuit, cu evidente urme de intrebuintare. A fost turnat in tipar bivalve, urmele bavurii observandu-se pe muchiile piesei. Sub bordure orificiului pentru fixarea cozii decorul consta dintr-o nervure orizontala din care pornesc alte trei nervure dispuse in forma de V.
             Piesa are urmatoarele dimensiuni: lungimea=118 mm: latimea la mijloc=35 mm, latimea la orificiul pentru fixarea cozii=46mm; latimea taisului= 53 mm; diametrul interior al orificiului pentru fixarea cozii=35 mm.
               Pe teritoriul Moldovei descoperiri fortuite, oarecum similar ca forma, nu insa sic a décor- nervurile in forma de V sunt usor curbate catre toarta- provin de pe teritoriul judetului Neamt. Fiind descoperire intamplatoare, informatiile referitoare la contextual in care a fost gasit , lipsesc cu desavarsire , ceea ce ingreuneaza atribuirea da din punct de vedere chronologic. Tinand cont  de faptul ca celtul de la Onesti, dupa forma poate fi incadrat in tipul B, variant 4  il putem atribui perioadei Ha.A, fiind contemporan seriei mai sus amintite.
             Din punct de vedere tipologic, piesa descoperita intamplator la Borzesti face parte din tipul A, variant 2 dupa clasificarea propusa de catre M. Rusu pentru celturile de tip transilvanean.
              Piese cu urechiusa incomplete datorita defectelor de turnare, atribuite variantei A1, sunt documentate in depozitul de la Dipsa.
             Despre celturi asemanatoare celor de la Borzesti, V.A. Dergacev afirma ca apartine gupei est  carpatice- transilvanene, tipului Ruginoasa, variant Drajna de Jos, aparut in zona cursului mijlociu al Siretului, de unde se transmit in arealul culturilor Sabatinocka si Noua si in transilvania central si de sud-est.
             Pe baza analogiilor, celtul de la Borzesti poate fi atribuit perioadei BR.D.-A1 si paralelizat cu depozitele apartinand seriei Uriu-Domanesti.



                Complexul Muzeal" Iulian Antonescu"                                                  Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu