miercuri, 11 iunie 2014

DATE CRONOLOGICE
     
       356 i.Chr. - La date de 21 iulie, in capitala Macedoniei,Pella, s-a nascut unul dintre cei mai mari conducatori si strategi militari din istorie Alexandru Macedon sau Alexandru cel Mare. Fiul regelui Filip al II- lea si al Olimpiadei, o femeie ambitioasa si doritoare de glorie. A fost crescut in spirit spartan pana la 13 ani, dar dupa aceea l-a avu profesor pe vestitul filozof Aristotel. Stia deci sa manuiasca spade dar si vorbele. 
     
     336 i.Chr.- Dupa ce tatal sau a murit asasinat, Alexandru preia tronul macedonean. In numai 13 ani va fauri un imperiu urias si va pune temelile impletirii a doua civilizatii, cea greaca si cea orientala.Inainte de a porni spre Orient, Alexandru se asigura ce nu va avea probleme la el acasa; asa ca va interprinde expeditii condra getilor si a scitilor, de la nordul Dunarii, contra illyrilor din nord-vest si apoi contra Tebei, care se rasculase. Se arata neindurator cu aceasta cetate, pe care o distruge in intregime, cu exceptia casei poetului Pindar, iar pe locuitorii care mai ramasesera in viata ii vinde ca sclavi.
      
      334 i.Chr.- In primavara anului, Alexandru porneste in marea sa aventura, pe care a prezentat-o grecilor, ca un raspuns a invaziilor sale din trecut. Dupa ce a  trecut Hellespontul, adica stramtoarea Dardanele din ziua de azi, a avut prima lupta cu persanul Darius al III-lea la Grancios un rau care se varsa in sudul Marii Negre. Desi persanii erau din ce in ce mai multi, Alexandru i-a invins. Rand pe rand orasele Asiei Mici au fost cucerite: Sardesul, Efesul, Miletul, Halicarnasul.   
   
333 i.Chr.- Persanii incearca din nou sa-l opreasca dar sunt invinsi din nou la Issos, o suta de mii de persani fiind omorati.
   
      332 i.Chr.- Dupa mai multe lupte, Alexandru soseste in Egipt, vechea tara a faraonilor. Se spune ca aici Alexndru a cerut ajutorul unui oracol, sa-i spuna daca era fiu de zeu (asa credea el si mama lui). Nimeni nu stie ce i-a raspuns oracolul dar se pare ca a fost multumit de raspuns. Cat timp Alexandru s-a aflat in tara faraonilor, a intemeiat un oras nou care ii va purta numele si ii va duce mai departe faima.                                                            Campania va fi reluata si o noua confruntare ii va aduce pe cei mai puternici oameni fata in fata.                      
Dupa ce armata macedoneana  trece Tibrul si Eufratul, este asteptata de oastea lui Darius pe campia de la Gaugamela, nu departe de Arbela. Darius este infrand, iar invingatorul Alexandru a intrat in Babilon si s-a intitulat rege al Asiei. Orase dupa orase s- au predat in mainile tanarului cuceritor. Celebrul oras Persa sau Persepolis a fost incendiat si jefuit de greci, ca o razbunare pentru ce i s-a intamplat Atenei in timpul razboailor medice. Regele macedonean nu s-a oprit aici, caci Asia intreaga se deschidea in fata lui. In 3 ani a cucerit teritoriile situate la sud de Marea Caspica, si la nord de Indus.    
   
     327 i.Chr.- A hotarat sa treca munti, ajungand la Kabul, apoi trece mai departedesi rezistenta indienilor este in crestere. Regele Porus si vestita sa armata de elefanti, au fost insa invinsi de arcasii greci. Alexandru ar fi vrut sa mearga mai departe, dar soldatii sai erau obositi, satuli de ploile neintrerupte din India si dornici sa se intoarca acasa dupa ce mersesera 18.000 de km in opt ani si jumatate. Dupa ce a inaltat o coroana de bronz pe care se putea citi: “Aici s-a oprit Alexandru" cuceritorul s-a intors in Babilion, in Mesopotamia. Aici si-a organizat imperiul incercand sa contopeasca doua lumi: cea orientala si cea greaca. S-a imbracat in haine orientale, a introdus in garda  sa de nobili , persani, si a incurajat casatoriile dintre greci si persani, el insusi alegand-o pe Roxana fiica unui nobil persan si pe Statira, fiica cea mai mare a lui Darius al III- lea. Poligamia, posibilitatea de a avea mai multe sotii nu era pe placul grecilor. Alexandru a fost obligat sa accepte obiceiurile pamanturilor cucerite. Acum el era Rege al regilor si Stapan al Asiei, imbracand vesminte persane si insistand sa i se dea onoruri divine.                                              Trupele sale macedonene nu agreau aceste ideii, deci nu doreau sa vada persanii in guvern si armata. Amenintau ca se vor intoarce in Macedonia. Pentru a-i convinge sa ramana, Alexandru le-a facut o surpriza organizand o ceremonie "mariajul dintre est si vest" in care 9.000 de soldati ai sai s-au casatorit cu femei din Asia. 
         

       323 i.Chr.- In luna iunie, Alexandru planuia o noua campanie spre Arabia. Dupa mai mult ospete si cupe cu vin, a fost cuprins de rau si la 13 iunie a murit. Nu implinise 33 de ani. Unii istorici spun ca ar fi fost posibil sa se fi otravit cu otrava adusa in copita unui magar. A fost acuzat generalul Antipatros, pe care Alexandru il lasase sa guverneze Macedonia. Acesta nu se intelegea cu mama regelui, Olimpiada, nu a fost de acord cu obiceiurile  orientale si a fost indurerat de moartea unor vechi prieteni, ucisi de Alexandru. Nu a fost prima incercare de asasinare, exista alete doua in 337 si   330 i.Chr.. Nu se poate spune cu certitudine ca Alexandru a fost asasinat. Familia lui, insa mama, sotia lui Roxana si fiul lui au fost ucisi cu cruzime  de cel care a luat puterea in Macedonia, Cassandros. Iata insa ca nimeni nu a putut sa ucida mostenirea lui, o lume noua, cu o cultura noua ,  care va deveni cultura lumii din jurul Mediteranei. In istoria universala, a fost considerat cel mai mare cuceritor tanar. Nu se stie cu exactitate locul in care Alexandru a fost inmormantat, insa potrivit lui Strabon acesta ar fi fost inhumat in Alexandria, fapt confirmat si de Siculus, care sustine ca mormantul marelui conducator ar fi in Egipt.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu